Victor Ramström

Victor Ramström

Ung och förtroendevald

KyrkanPosted by Victor Ramström 23 Jun, 2013 18:26
Lagom till midsommar landade det nya numret av "Stiftsliv" i brevlådan. Det är Växjö stifts tidning, tidigare "Missivet", som delas ut till bland annat anställda och förtroendevalda i Växjö Stift. Temat för detta nummer var: Kyrkoval 2013. Under rubriken "Ung och förtroendevald" berättar Hanna och jag om vår väg till kyrkans uppdrag.

Texten i sin helhet finns här nedan.

23 år unga och förtroendevalda i kyrkan. Hanna Skygebjerg och Victor Ramström (POSK) från Kalmar är två undantag i en organisation där en majoritet av de som engagerar sig är i pensionsåldern. Men Hanna och Victor hoppas att fler unga blir intresserade.

Det var redan under konfirmationstiden som intresset för att engagera sig i Svenska kyrkan väcktes hos Victor och Hanna. Prästen och de andra ledarna, som medverkade i konfirmandarbetet i Sankta Birgitta församling i Kalmar, var inspirerande. En nyfikenhet och längtan att få veta mer om Jesus och leva i hans anda fick de båda ungdomarna att stanna kvar och fortsätta som unga ledare efter att konfirmationsåret var slut. Dessutom berättar båda att de tidigt fick en känsla av att de behövdes. De andra vuxna som arbetade i kyrkan tyckte att deras närvaro var viktig, Hanna och Victor kände sig sedda, välkomna och hemma. Och här tror båda att det finns en väg att gå för att få fler ungdomar att engagera sig som förtroendevalda.

– Vi fick tidigt uppdrag att vara kyrkvärdar, uppgifterna som det innebär var ett bra sätt att komma in i församlingens gudstjänstliv. Ansvaret fick oss att växa, säger Hanna.

Victor tillägger att det finns saker inom Svenska kyrkan som det kan ta tid för ovana att känna sig hemma i, han tar liturgin som exempel. Men Victor berättar att i hans och Hannas församling fanns det vuxna som förklarade och på så sätt blev även liturgin tydlig.

– Dessutom fick vi en god relation till de äldre. De blev som mentorer för oss unga.

Och det var just engagemanget hos en vuxen person som fick Hanna och Victor att bli verkligt intresserade av att bli förtroendevalda.

Redan 2009, endast 19 år gammal blev Victor vald till ordförande i kyrkorådet i Sankta Birgittas församling, därmed var han Sveriges yngsta kyrkorådsordförande.

– Jag hade precis tagit studenten och var oerfaren inom kyrkopolitiken. Jag har fått lära mig många saker på resans gång. Men har aldrig tyckt att det har varit svårt.

Idag är Victor bland annat ordförande för POSK i Kalmar Pastorat och vice ordförande för POSK i Växjö stift.

Inför årets kyrkoval hoppas Hanna på att få fler uppdrag än det kyrkoråd som hon idag sitter med i. Fastän båda verkligen brinner för sitt arbete inom kyrkan är det inte så lätt att vara ung och förtroendevald. Hanna och Victor säger båda att det är viktigt att uppdraget som förtroendevald är anpassat för folk som arbetar, att möten läggs på kvällstid. Victor som arbetar som snickare och Hanna som studerar säger att det kan vara svårt att få ledigt.

– Att möten läggs på kvällstid ger oss som arbetar och studerar större möjligheter att delta och jag tror att det är ett sätt att inkludera yngre generationer, säger Hanna.

Men det finns nyheter, som redan idag gör det lättare att ha ett uppdrag som förtroendevald. Genom kyrkans nya organisation, som klubbades förra året, finns det möjlighet att sitta som förtroendevald under en kortare tid. Dessutom kan en person vara politiskt aktiv i en församling även om man inte bor där, kravet är att personen bor i pastoratet. För Hanna har det sistnämnda inneburit att hon har möjlighet att ha ett uppdrag. Just nu bor Hanna nämligen i en annan församling, men det är i Sankta Birgitta hon känner sig hemma.

– Det är här jag alltid har varit och det är den här församlingen som jag vill arbeta inom. Dessutom tror jag att möjligheten att bli vald för kortare tid gör att fler unga engagerar sig. I vår ålder rör man på sig mycket, förklarar Hanna.

Just nu består Hanna och Victors tillvaro av studier, arbete, umgänge med vänner och engagemanget i kyrkan. Men frågan är hur de ser på framtiden, kommer det att finnas plats för uppdrag som förtroendevald i en tillvaro med familj och småbarn?

– Vi får se. Man får ta det som det kommer och se hur livet ser ut, säger Hanna.

– Uppdragen tar ju så klart nästan all min fritid, men det är på något sätt så roligt att jag inte vill släppa det, säger Victor. Men det är klart att jag förmodligen kommer få minska antal uppdrag i framtiden.

Text: Jessica Fritzson


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.