Victor Ramström

Victor Ramström

Stor rikedom

POSKPosted by Victor Ramström 16 Jun, 2013 13:37
Idag, den tredje söndagen efter Trefaldighet avslutade POSK i Kalmar Pastorat sin "turné" i våra fem församlingar. Heliga korset var platsen som vi samlades på idag. POSK har i Kalmar kandidater från alla fem församlingarna och det här har varit ett tillfälle att just visa på det. Många POSKare finns med i sina hemförsamlingar och styrelsen kommer dit för att träffa just dem och de andra i den gudstjänstfirande församlingen. Vi har valt att belysa det lite extra, även om många av dessa möten sker varje söndag.

Många tror kanske att det ser precis likadant ut och händer samma saker varje söndag i alla kyrkor i Sverige. Det är helt fel, momenten finns ofta med, men inte på samma sätt. Men i en stad som Kalmar måste det väl ändå vara likadant i varje kyrka?, tänker någon.
Nej, det är just det som är det fina!

Kalmars fem församlingar skiljer sig mycket åt i karaktär, och det är något som POSK i Kalmar Pastorat tycker är riktigt bra och vill bevara. Så länge Gud är i centrum vill säga.

Det är fantastiskt att kunna få fira en ståtlig Högmässa i Kalmar Domkyrka klockan 11 en söndag. Eller att få fira Familjehögmässa i Två Systrars Kapell klockan 9.30, där lovsång ofta ekar mellan väggarna. Att fira Högmässa i Heliga Korset klockan 10 och få uppleva ett gigantiskt kors. Eller att få vara med och testa nya Kyrkohandboken i S:t Johannes klockan 10 en söndag för att söndagen efter testa nya Kyrkohandboken i S:ta Birgitta församling klockan 10.30 och upptäcka att det inte alls var likadant. I varje kyrka och församling finns det en karaktär på församlingslivet som skiljer sig från den andra. Och det är en otroligt stor rikedom att på så kort avstånd kunna få vara med om så många olika gudstjänster.

Alla är det exempel på hur vi firar våra mässor i Kalmar. Det finns inslag som är lika i alla kyrkor, men vi har alla satt guldkanten på vad som passar bäst i vår kyrka och för dem som kommer dit. Det som är så bra med att det ser så olika ut är att det ökar tillgängligheten. Om en kyrka inte passar dig finns det alltid flera att välja på. Kanske kan du hitta just det du letat efter i en annan kyrka. POSK i Kalmar Pastorat vill öka tillgängligheten ännu mer och arbeta för att variera utbudet från våra församlingar. Det kanske är dags att i någon av våra församlingar fira Högmässa klockan 18.00 en söndag? Det tycker vi och vill arbeta vidare med, ett av de led som ökar kyrkans tillgänglighet.

Rösta på POSK 15 september!

(Vill bara i all enkelhet också berätta om det passande temat för dagen: Förlorad & återfunnen. Igår kväll förberedde jag väggagendan till Birgittakyrkan, dagens tema finns alltid med på förstasidan. Plötsligt väljer datorn att starta om sig, och allt arbete går förlorat och försvinner. Om det inte hade varit för den fantastiska funktionen "återskapa dokument", plötsligt så har jag åter fått upp mitt dokument som var borta och det första som ögonen dras till är texten: Förlorad & återfunnen.)


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Angelica G 17 Jun, 2013 00:10

Instämmer med Anders!

Posted by Anders Göranzon 16 Jun, 2013 16:36

Underbart slut på denna bloggpost! :-)