Victor Ramström

Victor Ramström

Påsken i Birgittakyrkan

KyrkanPosted by Victor Ramström 09 Apr, 2012 13:10

När börjar egentligen påsken? Det finns säkert många svar på den frågan, och förmodligen ännu fler åsikter. För en del kanske den börjar på Långfredagen med ett besök i kyrkan. För andra kanske man kan säga att den börjar några veckor tidigare med alla förberedelser inför påskens gudstjänster. Hur som helst, nu har vi i alla fall firat påsk!

Det första tecknet för mig att vi verkligen började närma oss påsken var när vi samlades i min gudstjänstgrupp för att förbereda och dela ut uppgifter inför Palmsöndagen. Sedan kom Palmsöndagen och en liten men god skara delade på uppgifterna under Högmässan.

Stilla veckan inleddes med passionsandakter i dagarna tre. På onsdagen samlades kyrkans unga och konfirmanderna för att se en film om Jesus sista dagar på jorden. Tyvärr föll den inte mig i smaken, och inte så många av de andra heller. Det är svårt att ta till sig något av en utdragen film från -70 talet..

Sedan kom de "riktiga" påskdagarna och gudstjänster. För min del blev det: Skärtorsdagsmässa, Långfredagsgudstjänst, Påsknattsmässa, Högmässa på Påskdagen och Emmausmässa på annandag påsk.

Alla gudstjänster har varit riktigt bra och de flesta har ökat i besökare jämfört med föregående år. Något att lyfta fram är minimusikalen på påskdagen, fantastisk ! Men bäst av alla gudstjänster var Påsknattsmässan ! I år infann sig verkligen stämningen, precis som det ska vara. Det som verkligen passade in var att istället för orgelmusik så fanns det ett lovsångsband på plats. Hela påsknatten fylldes av lovsånger !

På påskdagen och annandag påsk ordnade jag kyrkkaffet. Mer om påskdagens kyrkkaffe, eller rättare sagt påsktårtorna kan du läsa om på Anders Göranzons blogg !

Nu ska jag äta upp det sista påskgodiset! (skålen är nästan tom nu !)